Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ : "Μια υγιεινή συνήθεια"


Κάθε χρόνο την 15η Οκτωβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, μια από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές παρεμβάσεις υγείας.
Η UNICEF με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού καλεί πάνω από 200.000.000 μαθητές, γονείς, δασκάλους, κυβερνητικούς υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο να κάνουν αυτή την πρακτική μια τακτική καθημερινή συνήθεια.
Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διαρροϊκών ασθενειών κατά 40%. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μας το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, την πιο αγαπημένη μας συνήθεια!

Υγιεινή διατροφή και συνήθειες.

Οι γονείς πρέπει να είναι αυτοί που θα μυήσουν τα παιδιά τους στην υγιεινή διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής. Αν και ο διαθέσιμος χρόνος που έχουν για να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο κολατσιό γι` αυτά είναι λιγοστός, στην πραγματικότητα μπορούν να φτιάξουν νόστιμα και θρεπτικά σνακ για το σχολείο, αφιερώνοντας κάθε πρωί λίγα λεπτά για την παρασκευή τους.

Ένα σωστό δεκατιανό για το σχολείο πρέπει να περιέχει αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι, να μην περιέχει λιπαρά και να είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Κάποιες από τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας γονέας για ένα υγιεινό κολατσιό για το παιδί του είναι οι παρακάτω:

α) Τόστ με ψωμί ολικής άλεσης , τυρί με λίγα λιπαρά,γαλοπούλα ΄, τομάτα και μαρούλι.

β) Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ή χωρίς φρούτα.

γ) Ένα κουλούρι σουσαμιένο ή τέσσερα κράκερ σικάλεως με τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

δ) Τυρόπιτα ή χορτόπιτα με χαμηλά λιπαρά.

ε) Σνακ ολικής άλεσης, ξηροί καρποί ή ολόκληρα φρούτα.

Προσέχουμε όμως να μη βάζουμε το ίδιο κολατσιό κάθε μέρα γιατί το παιδί μας θα το βαρεθεί. Ας ξεκινήσουμε τώρα την προσπάθειά μας να μάθουμε στα παιδιά μας να τρέφονται σωστά. Αξίζει τον " κόπο"!!