Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ποιός είναι ο Άγιος Βασίλειος;


Ο Αι Βασίλης

Την ημέρα του αγίου Βασιλείου (πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα (βγάζομε ένα του Χριστού, ένα της Παναγίας, ένα του αγίου Βασιλείου, ένα του φτωχού, ένα του σπιτιού, και μετά τα δικά μας –αν πέσει το φλουρί του Χριστού, της Παναγίας ή του αγίου Βασιλείου, το δίνουμε στην εκκλησία).

Αυτός είναι ο άγιος Βασίλειος, ο φιλάνθρωπος επίσκοπος του 4ου αιώνα μ.Χ., ο άνθρωπος των γραμμάτων ο ταπεινός και θαυματουργός (ένας από τους Τρεις Ιεράρχες), και όχι ο πονηρούλης Santa Claus που εισήχθη από την Αμερική για να διαφημίσει αναψυκτικά και την πραμάτεια των εμπόρων. Καλός είναι κι αυτός (με την άσπρη γενειάδα και το βαθύ γέλιο και την ταλαιπωρία του –λόγω κοιλίτσας– να χωρέσει από τις καμινάδες) αλλά ο δικός μας, ο ρωμιός άγιος, είναι πιο άγιος, πιο βαθύς (σε νόημα), λιγότερο διαφημιστικός αλλά όχι λιγότερο αξιαγάπητος.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Santa Claus, ο ευρωπαϊκός «Πατέρας των Χριστουγέννων», αντιστοιχεί στον άγιο Νικόλαο και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας «Πατέρας των Χριστουγέννων». Η μορφή του Santa Claus που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

(Από το περιοδικό του Ρεθύμνου «Πολιτεία»)

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.




Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, με μεγάλη επιτυχία, οι παρακάτω εκδηλώσεις:
1.Χριστουγεννιάτικο παζάρι. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου οργάνωσε για τους μαθητές μας ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι με μικρά δώρα και παιχνίδια.
2. Η Χορωδία μας παρουσίασε χριστουγεννιάτικα τραγούδια σε μαθητές και γονείς υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μουσικής κ. Αβραμίδου Κατερίνας.
3. Οι μικροί μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων παρουσίασαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους μια πολύ όμορφη γιορτή που περιελάμβανε τραγούδια, ποιήματα και θεατρικά έργα σχετικά με τα Χριστούγεννα.
Τέλος οι εκδηλώσεις μας έκλεισαν μέσα σε μια χαρούμενη και γιορτινή ατμόσφαιρα με ευχές και δώρα.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Το σχολείο μας σήμερα Τρίτη 20/12/2011 έδωσε βροντερό παρών, τόσο στις εξέδρες όσο και στον αγωνιστικό χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Περάμου, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες Καλαθοσφαίρισης και Πετοσφαίρισης των Δημοτικών Σχολείων Δυτικής Αττικής.
Στη "μάχη της εξέδρας" βγήκαμε κατά κράτος νικητές αφού επικρατήσαμε με το πανό, το τύμπανο, τις κόρνες και τα έξυπνα συνθήματα.
Στον αγωνιστικό τομέα, η ομάδα καλαθοσφαίρισης κέρδισε τον πρώτο αγώνα με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, αλλά έχασε στη συνέχεια από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων και αποκλείστηκε. Αντίθετα η ομάδα πετοσφαίρισης κέρδισε όλους τους αντιπάλους και έφτασε στον τελικό όπου αντιμετώπισε το Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου. Μετά από έναν καταπληκτικό αγώνα η ομάδα μας κέρδισε με σκορ 15-12 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Δυτικής Αττικής για το σχολικό έτος 2011 - 2012.
Παρακάτω παρακολουθήστε ένα βίντεο από τους αγώνες.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ανακύκλωση Χαρτιού Δ΄1 2010-11

1.Κόβουμε τις εφημερίδες σε πολύ μικρά κομμάτια.
2.Τα βάζουμε σε νερό για τρεις μέρες.
3.Βάζουμε τα κομματάκια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
4.Τα τοποθετούμε σε ένα σουπλά και τα πιέζουμε για να στραγγίξουν τα νερά.
5.Στη συνέχεια τα ρίχνουμε πάνω σε μια πετσέτα.
6.Τα τυλίγουμε με την πετσέτα και τα αφήνουμε για μια μέρα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με ένα χάρακα και τα αφήνουμε στον ήλιο για δυο μέρες.

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι έτοιμο!!!


Anakyklwsh 2010-11 Slideshow: Mwgara’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας με την καθοδήγηση της εκπ/κού των εικαστικών κ. Δραγάτση Ευφροσύνης, δημιούργησαν αυτό το υπέροχο κολλάζ με θέμα " Χριστούγεννα στην Πόλη".
Με αυτόν τον τρόπο εύχονται σε όλους
" Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος".

Επίσκεψη των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων στο θέατρο Αλφαβητάρι.

Η επίσκεψη μας στο θέατρο Αλφαβητάρι μάς άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα σκηνικά, τα χορευτικά, τα τραγούδια και κυρίως η ενεργή συμμετοχή των παιδιών κατά τη διάρκεια της παράστασης, η Λαχανοχαχανοχώρα, ενθουσίασαν τους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων.
Visit to Alfavitari Slideshow: 5dim-Megara’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η Δ1 τάξη στο Ελαιοτριβείο.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, η Δ1 τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το οικολογικό ελαιοτριβείο του κ. Παπαγιάννη για να γνωρίσουν από κοντά οι μικροί μαθητές τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Εκεί τους υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος λειτουργίας του ελαιοτριβείου ο οποίος τους εξήγησε με λεπτομέρειες όλη τη διαδικασία παραγωγής. Πρώτα τους έδειξε το μέρος όπου πέφτουν οι ελιές όταν τις φέρνουν οι παραγωγοί.Έπειτα τους εξήγησε ότι καθαρίζονται από τα φύλλα με αυτόματο τρόπο, πλένονται και οδηγούνται στο μηχάνημα που τις πολτοποιεί. Ο πολτός στη συνέχεια οδηγείται στο διαχωριστή όπου διαχωρίζεται ο πυρήνας από το ελαιόλαδο. Σε αυτό το σημείο τους τόνισε ότι ο διαχωρισμός γίνεται με οικολογικό τρόπο και ότι το νερό που χρησιμοποιείται είναι σε χαμηλή θερμοκρασία,γεγονός απαραίτητο για τη μη αλλοίωση του ελαιόλαδου. Ο πυρήνας στη συνέχεια στέλνεται σε άλλα ειδικά εργοστάσια στα οποία βγαίνει το πυρηνέλαιο και το πυρηνόξυλο που είναι μια φτηνή καύσιμη ύλη.
Τέλος τους εξήγησε την υγιεινή και υψηλή διατροφική αξία που έχει το ελαιόλαδο καθώς και την απαραίτητη ένταξή του στην καθημερινή διατροφή μας.
Παρακάτω θα παρακολουθήσετε ένα βίντεο με εικόνες από την επίσκεψη.

Visiting The Olive Press Slideshow: 5dim’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Η ΣΤ΄ τάξη στην ΕΡΤ.

Educational Visit to Ert Slideshow: 5dim-Megara’s trip to Μέγαρα, Αττική, Ελλάδα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΕΡΤ.


Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2011, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Στην είσοδο της ΕΡΤ τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου. Αφού τους καλωσόρισε, τους μίλησε για τα στάδια του προγράμματος που θα παρακολουθήσουν και στη συνέχεια τους οδήγησε στο στούντιο ηχοληψίας. Εκεί ο ηχολήπτης τους εξήγησε ποια είναι ακριβώς η δουλειά του και πως γίνεται η εγγραφή ενός δίσκου μουσικής.
Στη συνέχεια η κ. Σπηλιωτοπούλου έδειξε στα παιδιά φωτογραφίες σημαντικών μουσικών που βρίσκονταν στις εισόδους των στούντιος και είχαν συνεργαστεί με την ΕΡΤ στο παρελθόν, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το βιογραφικό τους.
Μετά όλοι μαζί μπήκαν στο στούντιο της χορωδίας της ΕΡΤ. Εκεί ο Μαέστρος τους σύστησε τα μέλη της χορωδίας, τους μίλησε για τη μουσική, τη δουλειά του και κάλεσε δυο μαθητές να διευθύνουν τη χορωδία.Σε ανταπόδοση οι μαθητές τραγούδησαν με μεγάλη επιτυχία το τραγούδι "Ρούντολφ το Ελαφάκι".
Κατενθουσιασμένοι στη συνέχεια μπήκαν στο στούντιο της Ορχήστρας της ΕΡΤ. Εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη! Στο στούντιο μαζί με την ορχήστρα βρίσκονταν ο μεγάλος μουσικός Διονύσιος Σαββόπουλος και ηχογραφούσανε το μουσικό παραμύθι "Ο Πέτρος και ο Λύκος". Ο κ. Σαββόπουλος καλωσόρισε τα παιδιά, τους μίλησε για τα μουσικά όργανα και τους κάλεσε να παρακολουθήσουν προσεκτικά την εξέλιξη του παραμυθιού. Τα παιδιά μαγεμένα παρακολούθησαν την ηχογράφηση και στο τέλος φωτογραφήθηκαν με το μεγάλο μουσικό.
Αυτός ήταν και ο "επίλογος" της επίσκεψης αυτής. Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι κι έδωσαν την υπόσχεση ότι θα επαναλάβουν παρόμοια εκπ/κή επίσκεψη στο μέλλον!
Παρακάτω δείτε μερικές εικόνες από την επίσκεψη.
Visit to Ert 2011 Slideshow: 5dim-Megara’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.