Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

«Ο κύριος Δεβαριέσε ...και η ανακύκλωση»


Ο κύριος Δεβαριέσε όπως κάθε βράδυ βγήκε να πετάξει τα σκουπίδια του....!
   - Μα πού πήγε ο κάδος ανακύκλωσης; είπε κοιτάζοντας γύρω του με απορία!
Βλέπει ότι τον είχαν μετακινήσει στο παρακάτω τετράγωνο και επειδή βαριόταν να περπατήσει  μες στο κρύο αποφάσισε να πετάξει  όλα τα σκουπίδια στον απλό κάδο λέγοντας:
«Δε βαριέσαι...όλοι έτσι κάνουν! »

   Τότε.... εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του μια μικροκαμωμένη, όμορφη, καθαρή, σχεδόν διάφανη νεράιδα, που την έλεγαν Σούλα -χαϊδευτικό από το Ανακυκλωσούλα- και του λέει:
- Εεεε, τι πας να κάνεις εκεί; Ο κάδος της ανακύκλωσης είναι πιο κάτω! Μην πετάξεις όλα τα σκουπίδια εδώ. Δεν είναι σωστό και το ξέρεις. Είμαι η νεραϊδούλα της ανακύκλωσης και πρέπει να μ'ακούσεις.
- Δε βαριέσαι!! απάντησε βαριεστημένα και νυσταγμένα ο κύριος Δεβαριέσε! Είναι βράδυ, κάνει κρύο και νυστάααααζω πολύ, λέει μέσα από ένα τεραααάστιο χασμουρητό.
- Μα δε σκέφτεσαι το κακό που κάνεις στο περιβάλλον, το κακό που κάνεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου!
    Ο κύριος Δεβαριέσε έπιασε προβληματισμένος το μέτωπό του....δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι θα προκαλούσε τόσο μεγάλο κακό με αυτήν του την πράξη...! Την ώρα όμως που ήταν έτοιμος να πάει στον κάδο της ανακύκλωσης....εμφανίζεται πάνω από τον κοινό κάδο ένα βρωμερό, σιχαμερό πλάσμα, με λερωμένα, λιγδιασμένα ρούχα και μια μπανανόφλουδα για καπέλο!
- Γεια σας, κύριε Δεβαριέσε!
- Ποιος είσαι πάλι εσύ; Και πόσο άσχημα μυρίζεις!!!! Πουφ!
- Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ξέρετε πόσα χρόνια προσπαθώ να γίνω τόσο βρωμερός! Βρωμίλος είναι τ'όνομά μου και χάρηκα πολύ για τη γνωριμία! Χειραψία δεν έχει;;;; μάλλον  όχι απ' ό,τι βλέπω αλλά δεν πειράζει! Δεν παρεξηγώ εγώ! Ακούστε με προσεκτικά παρακαλώ, άρχισε να λέει ο Βρωμίλος, περπατώντας πέρα δώθε πάνω στον κάδο....! Εγώ σας προτείνω να πετάξετε όλα τα σκουπίδια σας εδώ. Δε βαριέστε να πηγαίνετε εκεί κάτω.....πετάξτε τα εδώ. Τι πιστεύετε άραγε, ότι εσείς θα αλλάξετε τον κόσμο;

     Η Σούλα η νεραϊδούλα, κοιτάζει θυμωμένη το Βρωμίλο, μπαίνει μπροστά του και λέει στον κύριο Δεβαριέσε:
-Μην τον ακούτε κύριε Δεβαριέσε. Όλοι λένε ένα «Δε βαριέσαι», γι'αυτό οδηγούμαστε στην καταστροφή. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι! Και πιστέψτε με. Κάποιοι έχουν κάνει την αρχή. Πρέπει κι εσείς να βοηθήσετε. Δώστε το καλό παράδειγμα σε αυτούς που δε γνωρίζουν. Ακούστε με προσεκτικά κι αν δε σας πείσω τότε κάντε ό,τι καταλαβαίνετε...
     Γνωρίζετε ότι το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και πλαστικό μπορούν να ανακυκλωθούν ή να ξαναχρησιμοποιηθούν;  Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα μπορούν με την ανακύκλωση να γίνουν πρώτες ύλες για να φτιαχτούν άλλα προϊόντα. Με κάθε 1000 κιλά χαρτί που ανακυκλώνεται, σώζονται 17 δέντρα. Ανακυκλώνοντας τα γυάλινα μπουκάλια, προστατεύονται οι υγρότοποι και οι ακτές γιατί έτσι δε χρησιμοποιείται η άμμος, που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή του γυαλιού.....και πόσα ακόμα θα μπορούσα να σας πω!
     Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα σκουπίδια να φανούν ....χρήσιμα! Όταν καταλάβαιτε το καλό που κάνετε στον πλανήτη μας δε θα τα θεωρείται καν σκουπίδια!

- Όχουου! Δεν μπορώ να ακούω άλλες οικολογικές σάχλες. Αφού οι άνθρωποι θέλουν έτσι να ζουν τι σε νοιάζει εσένα τι θα πάθουν; Εξάλλου δε νομίζω να μη γνωρίζεις το σύνθημά μου: «Πάρτε αυτό το δρόμο, χωρίς επιστροφή και θα οδηγηθείτε στην καταστροφή»....αααχ! τι χαρά που αισθάνομαι!
 - Εεεεεε! Πάψε πια! λέει  θυμωμένη η Σούλα,έχεις καταντήσει τόσο ανυπόφορος! Βαρέθηκα να σε βλέπω συνέχεια μπροστά μου!,  του δίνει μια μπουνιά κι εκείνος πέφτει μες στις βρωμιές και τα σκουπίδια του κάδου....όχι ότι ξεχώριζε και πολύ ανάμεσά τους!

       Ο κύριος Δεβαριέσε προβληματισμένος, πήρε τη σακούλα, ξεχώρισε τα ανακυκλώσιμα από τα μη, που τα πέταξε πάνω στο Βρωμίλο! Τα υπόλοιπα τα πήγε στον κάδο ανακύκλωσης.

      Η νεραϊδούλα-Σούλα τον ευχαρίστησε για τη σωστή επιλογή του!  Από εκείνη τη μέρα, μάλλον τη νύχτα, και μετά ο κύριος Δεβαριέσε δεν ξανάπε «Δε βαριέσαι» σε θέματα ανακύκλωσης. Εβάλε μάλιστα και στην αυλή του κάδο κομποστοποίησης για να έχει ωραίο λίπασμα για τα φυτά του. Ετοίμασε ενημερωτικά  φυλλάδια για την ανακύκλωση, που τα μοίραζε σε όλη τη  γειτονιά του ...και στις διπλανές. Είχε πάντα στο πλευρό ακούραστη βοηθό τη Σούλα, τη νεραϊδούλα της Ανακύκλωσης.

    Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή για γίνει ο κόσμος μας καλύτερος! Διώξτε όλοι το βρωμερό ξωτικό όπου κι αν το δείτε και κάνετε το σωστό. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί για να  σώσουμε τον πλανήτη μας! Για να ζούμε όχι μόνο καλά αλλά καλύτερα!
            
            Παραμύθια για το περιβάλλον από τους μαθητές του Δ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου