Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Τα Μεγαρίτικα Ρουσάλια.



Στα Μέγαρα τη Δευτέρα της Λαμπρής, ομάδες από νέους γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και χορεύοντας κυκλικά. Ο πρώτος του χορού κρατά ένα κοντάρι με λουλουδένιο σταυρό στην κορυφή. Κάτω από το σταυρό υπάρχει ένα μεταξωτό μαντίλι (καλαμάτα) αντί για σημαία. Ο τελευταίος του χορού κρατά ένα καλάθι ‘’το καρτάλι’’. Οι νοικοκυρές δίνουν στον τελευταίο, κόκκινα αυγά, γλυκά, χρήματα κ.α. Αυτός που κρατά το καλάθι λέγεται ‘’σαχανατάρης’’ (ταμίας). Το Μεγαρίτικο αυτό έθιμο για πρώτη φορά καταγράφηκε/ηχογραφήθηκε από Μεγαρείς σε Αθηναϊκό θέατρο το 1930.
Τα Μεγαρίτικα Ρουσάλια,τραγουδιούνται σε ρυθμό 2/4,χορεύονται με απλά πλάγια βήματα συρτού χορού στα τρία και κατατάσσονται στα «αργύτικα άσματα», δηλαδή στα τραγούδια που ακούγονταν σε συγκεκριμένες μέρες από σπίτι σε σπίτι, από ομάδες νέων ή παιδιών, με σκοπό το φιλοδώρημα σε χρήμα ή είδος.Στα προεπαναστατικά χρόνια,οι Μεγαρείς αφιέρωναν τα κέρδη τους απ’ τα Ρουσάλια στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας απ’ τους Τούρκους.

Τα Ρουσάλια όπως τραγουδιούνται στα Μέγαρα.
Να στα πούμε τα Ρουσάλια
πέστε τα βρε παλληκάρια
να στα πούμε σένα πρώτα
που σε ηύραμε στην πώρτα
τσαι έξ υστέρου τις τσυρά μας
τσαι της ρούσοπέρδικάς μας.
Κάτω σ’ ένα περιβόλι
δάφνη και μηλιά μαλώνει.
δαφνης πήρα ‘γω κλωνάρι
να το πάρει το ποτάμι,
να με πάει δύση-δύση
κάτω στη γυαλένια βρύση
όπου πλένουν Όβροπούλες
σκάματίζουν Τούρκοπούλες.
Πάνω κάτω η τσυρά μας
να μας δώσεις τον παρά μας.
Βάλ’ το δεξί σου χέρι
μες την αργυρή σου τσέπη,
βγάλτοτο κοσιπεντάρι
δώσ’το του σαχανατάρη,
να μας πει Χριστός Ανέστη
που ετάφει τσαι Ανέστει
να σας πούμε πόλους χρόνους
και εύτύχισμένους όλους.
Η εικόνα είναι έργο ζωγραφικής του Θωμά Μώλου με θέμα τα Ρουσάλια, λεύκωμα "Λαογραφικά των Μεγάρων", σελ. 121, εκδ. Πολιτιστικός Σύλλογος "Θέογνις" 1993.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012


Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης. Αστρονομικά ξεκινά με την εαρινή ισημερία κατά τις 21 Μαρτίου στο Βόρειο ημισφαίριο, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στο Νότιο ημισφαίριο η εαρινή ισημερία ξεκινά στις 21 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου. Στην μετεωρολογία αναφέρονται συμβατικά οι τρεις μήνες του βόρειου είτε του νότιου ημισφαίριου ως Άνοιξη, παρόλο που η πραγματική διάρκεια της εν λόγω εποχής είναι 21 Μαρτίου - 21 Ιουνίου και 21 Σεπτεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Η άνοιξη είναι μία εποχή που μας γεμίζει αισιοδοξία και διάθεση για αλλαγές. Οι ηλιόλουστες μέρες, τα λουλούδια που ανθίζουν φωτίζουν τη διάθεσή μας. Η άνοιξη σηματοδοτεί την αισιοδοξία στη ζωή μας, την ανανέωση και μια καινούρια αρχή. Είναι η κατάλληλη εποχή για να γυμναστούμε, να βρεθούμε κοντά στη φύση, να ταξιδέψουμε και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με θετική διάθεση.
Η άνοιξη συμβολίζει την ελπίδα και την ανανέωση. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την εποχή. Είναι καλό να αφήσουμε να μας πλημμυρίσουν συναισθήματα ελπίδας, αγάπης,αισιοδοξίας και να νιώσουμε ψυχική ανάταση.