Προφυλασσόμαστε!!! Προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!!! Μένουμε Δυνατοί!!! Θα Νικήσουμε!!!

http://5dim-megars.blogspot.com/

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Βιβλιοδρομίες και για το ΣΤ2΄


Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να καλλιεργήσουμε την απόλαυση της ανάγνωσης και προκειμένου να στήσουμε γέφυρες μεταξύ των παιδιών και των βιβλίων, οι μαθητές της ΣΤ2 ΄ συμμετείχαν στο διαγωνισμό ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2012 που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Τα βιβλία στα οποία διαγωνίσθηκαν ήταν: 1. Οι επτά σοφοί και το μυστικό του χρυσού τρίποδα, Ελένη Γιούνη, Εκδόσεις Άγκυρα 2.Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα, Ελένη Δικαίου, Εκδόσεις Πατάκη 3. Το μυστικό του δούλου: Συνωμοσία στην αγορά της αρχαίας Αθήνας, Εύη Πίνη, Εκδόσεις Ερευνητές 4. Το θαύμα της Ρόδου, Φράνση Σταθάτου, Εκδόσεις Ψυχογιός Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ, είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Στόχοι του προγράμματος των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ, πέρα από τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων και την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παιδιών, είναι και η ουσιαστική, κατά το δυνατόν, επαφή τους με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος είναι και η ανάπτυξη του δείκτη συνεργασίας των παιδιών, αφού στους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού ενισχύεται η ομαδική συμμετοχή. ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά και καλή επιτυχία!!

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.


Η επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα ήταν μια ευχάριστη και διδακτική εμπειρία για όλους.Τα παιδιά πρώτα ενημερώθηκαν για τα λαϊκά μουσικά όργανα, για τον τρόπο κατασκευής τους, την προέλευσή τους και τους ήχους που εκπέμπουν. Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της υπεύθυνης Μουσικής του Μουσείου και με τη χρήση απλών μουσικών οργάνων συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό μουσικό κομμάτι.Στο τέλος φωτογραφήθηκαν στους χώρους της Πλάκας με φόντο την Ακρόπολη και ευχήθηκαν να ξαναζήσουν παρόμοιες εμπειρίες.

Συμμετοχή στις "Βιβλιοδρομίες"


Στις 11 Μαΐου 2012 οι μαθητές του Δ2 έλαβαν μέρος στις Βιβλιοδρομίες, ένα διαγωνισμό που εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, στη Βάρη. Οι 11 μαθητές του Δ2 που έλαβαν μέρος, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες (2 των τεσσάρων και 1 των τριών ατόμων) και έπρεπε να διαβάσουν 4 βιβλία που αναφέρονταν στη θεματική ενότητα:"Τα παιδιά συνομιλούν με τ'αγάλματα" και ήταν τα ακόλουθα: α."Το δειλό λιοντάρι",της Αθηνάς Μπίνιου, β. "Ο κήπος με τ' αγάλματα", της Ελένης Σαραντίτη, γ. "Οι Καρυάτιδες μετράνε τα φεγγάρια", της Ελένης Χατζούδη-Τούντα και δ. "Τα δάκρυα της Περσεφόνης", της Λίτσας Ψαραύτη. Τα παιδιά αγόρασαν ο καθένας από ένα βιβλίο και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους, έτσι ώστε να διαβαστούν και τα 4 βιβλία απ' όλους. Στις 11 Μαΐου, στις 5μμ, τα παιδιά έφτασαν συνοδευόμενα από το διευθυντή του σχολείου μας, κ. Ξηντάρα Χρήστο, στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και οδηγήθηκαν σε μία αίθουσα. Εκεί μοίρασαν σε κάθε ομάδα 4 εξεταστικά φυλλάδια, που αντιστοιχούσαν σε κάθε βιβλίο. Ενώ συμπλήρωνε κάθε μαθητής το φυλλάδιό του, είχε τη δυνατότητα σιωπηλής συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ή χρήση του αντίστοιχου βιβλίου για βοήθεια... Οι ερωτήσεις ήταν απλές: πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, σωστού-λάθους..... Αναμένουμε τα αποτελέσματα....αν και ο στόχος μας δεν είναι το χρηματικό έπαθλο......έπαθλο για μας είναι η προσπάθεια των παιδιών να λάβουν για πρώτη φορά μέρος σε ένα διαγωνισμό λογοτεχνίας, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από 15 πόλεις της Ελλάδας, η ευχάριστη, με συνέπεια, συνεργασία τους στην ανταλλαγή των βιβλίων και η ομαδική εργασία τους την ώρα του διαγωνισμού.... Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά που θα τους μείνει αξέχαστη!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση με τη μέθοδο project.


Στα πλαίσια του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα στην ώρα της φιλαναγνωσίας-γραπτής έκφρασης, οι μαθητές του Δ2 ανέλαβαν το project της βιβλιοπαρουσίασης ενός βιβλίου της επιλογής τους. Στόχος της εργασίας ήταν να παρουσιάσει καθένας στους συμμαθητές του ένα βιβλίο. Η παρουσίαση έγινε σε μορφή διαφημιστικής αφίσας. Έφτιαξε λοιπόν ο καθένας μια αφίσα του βιβλίου του, γράφοντας τα απαραίτητα στοιχεία του, όπως τον τίτλο, το όνομα του συγγραφέα, τις εκδόσεις,την τιμή, των αριθμό των σελίδων και στην πίσω σελίδα έγραψε το είδος του βιβλίου (μυθιστόρημα, παραμύθι κλπ) καθώς και μια περίληψη της υπόθεσης, που να προκαλεί το ενδιαφέρον στους συμμαθητές του να το διαβάσουν. Στη συνέχεια ο βιβλιοπαρουσιαστής έγραψε την κριτική του για το βιβλίο, σχολιάζοντας τι του άρεσε ή όχι και γιατί. Ήταν μια ευχάριστη εργασία.

Δημιουργία - Παρουσίαση Παραμυθιού.


Στα πλαίσια του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και συγκεκριμένα στην ώρα της φιλαναγνωσίας-γραπτής έκφρασης, οι μαθητές του Δ2 τμήματος πραγματοποίησαν αρκετά projects (προγράμματα-δραστηριότητες): 1. Παραμύθι • Βίωσαν και θαύμασαν την τέχνη και τη δημιουργία ενός παραμυθιού μέσα από παιχνίδια φαντασίας με ειδικές κάρτες.... • Συμπέραναν μέσα από το παιχνίδι ότι η φαντασία σε ένα παραμύθι δεν έχει όρια... • Επιλέγοντας τυχαίες κάρτες έφτιαχνας απίθανες ιστορίες με πολλή φαντασία και χιούμορ... • Γνώρισαν τα βασικά στοιχεία που δομούν ένα παραμύθι...... Διαπίστωσαν με έκπληξη πώς ένα παραμύθι αλλάζει όταν αλλάξουμε το ρόλο έστω ενός από τα βασικά στοιχεία.... • Έγραψαν παραμύθια αλλαγής ρόλων, για παράδειγμα: τι θα γινόταν αν ήρωας (καλός) ήταν ο λύκος και αντιήρωας (κακός) ο κυνηγός ή η Κοκκινοσκουφίτσα; ....κι ένα νέο παραμύθι ξετυλίγεται..... • Έγραψαν παραμύθια με ένα στοιχείο επιπλέον, που το επέλεξαν τυχαία από τις ειδικές κάρτες, για παράδειγμα: έπρεπε σε ένα από τα γνωστά παραμύθια (επιλογής τους) να προσθέσουν, δικαιολογώντας τη θέση του στο παραμύθι, ένα αντικείμενο ή ζώο ή ένα πρόσωπο, που επέλεγαν τυχαία από τις κάρτες... • Έκαναν παραμυθοσαλάτα, δηλαδή, "μπέρδεψαν" δύο ή και τρία παραμύθια, φτιάχνοντας ένα καινούριο...ή μετέφεραν ήρωες από άλλα παραμύθια, για παράδειγμα, στην Κοκκινοσκουφίτσα.... Με αυτές τις δραστηριότητες, ασκήθηκε αρκετά η φαντασία των παιδιών καθώς και η γραπτή έκφραση. Διαβάζοντας παραμύθια μες στην τάξη εντόπιζαν τους ρόλους (ήρωας, αντιήρωας, βοηθός κά) καθώς και τα βασικά στοιχεία (μαγικό μέσο) και στάδια (απαγόρευση-παράβαση, δολιοφθορά, πάλη-νίκη κά) που συνθέτουν ένα παραμύθι!

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής.


Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής, που ανέλαβαν πέρσι οι μαθητές της φετινής Δ τάξης, είχαν παρακολουθήσει στο "Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής" στην Ελευσίνα ένα βιωματικό πρόγραμμα σχετικό με τη συμπεριφορά και την ασφάλεια οδηγών και πεζών.... .... και φέτος δόθηκε η συνέχεια .... 1. με το τελευταίο μάθημα-εξάσκηση στην οδική συμπεριφορά 2. τις γραπτές εξετάσεις 3. την απονομή ενδεικτικών "διπλωμάτων" ολοκλήρωσης του προγράμματος από τον αντιδήμαρχο Ελευσίνας. Μία αξιόλογη και πραγματικά πολύ προσεγμένη προσπάθεια του δήμου Ελευσίνας. Τους ευχαριστούμε πολύ. Δείτε περισσότερες εικόνες!
Road Safety Park Elefsinas Slideshow: 5’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Εργαστήρι Κεραμικής.


Οι μαθητές της Δ΄τάξης επισκέφθηκαν φέτος το "Εργαστήρι Κεραμικής" , όπου αρχικά ο τεχνίτης-αγγειοπλάστης τους εξήγησε την τεχνική της αγγειοπλαστικής και τα στάδια δημιουργίας ενός πήλινου αντικειμένου, τους παρουσίασε τα μηχανήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ενώ απάντησε στις ...πολλές ερωτήσεις τους. Παράλληλα, έπλασε στον τροχό μία κανάτα και μια πιατέλα, τα οποία και μας δώρισε! Μετά η αρχαιολόγος παρουσίασε slides σχετικά με τη χρησιμότητα των αγγείων στους πρώτους πολιτισμούς, κυρίως όμως αναφέρθηκε στα γεωμετρικά χρόνια που αποτελούν ύλη της ιστορίας που διδάσκεται στη Δ τάξη. Στη συνέχεια τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς ζωγράφους.... Με πινέλα και μαύρο χρώμα ζωγράφισαν ένα πήλινο πιάτο το οποίο πήραν μαζί τους για ενθύμιο. Στην κεντρική αίθουσα του εργαστηριού υπήρχε μία έκθεση με δημιουργήματα του αγγειοπλάστη! Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για τους μηθητές μας! Δείτε παρακάτω εικόνες από την επίσκεψη.
Ceramics Workshop Slideshow: 5’s trip from Αθήνα, Αττική, Ελλάδα to Μέγαρα was created by TripAdvisor. See another Μέγαρα slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Επίσκεψη στο εργοστάσιο τροφίμων Κανάκη.


Οι μαθητές της Δ' τάξης είχαν την ευκαιρία φέτος να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής προϊόντων που καταναλώνουν καθημερινά! Αφού φορέσαμε όλοι τις πλαστικές ποδιές και τα σκουφάκια μας, είδαμε πώς φτιάχνεται το κανταΐφι, το φύλλο κρούστας, η πίτσα, τα τυροπιτάκια κι άλλα πολλά προϊόντα του Κανάκη, από την αρχική διαδικασία (παρασκευή ζύμης, τοποθέτηση υλικών) μέχρι τη συσκευασία. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής καθώς και με την ταχύτητα που προσφέρουν τα μηχανήματα στην παραγωγική διαδικασία, με απαραίτητη φυσικά την επίβλεψη και συμβολή των υπαλλήλων και των ειδικών επιστημόνων που συντόνιζαν και έλεγχαν συστηματικά όλη τη διαδικασία! Για ευνόητους λόγους ανταγωνιστικότητας δε μας επέτρεψαν να βγάλουμε φωτογραφίες στους χώρους παρασκευής προϊόντων!